Barion Pixel
Betelt
Nehéz
straighten 33 km
schedule 5 óra
18 500 Ft/fő
event
2024.06.01. Szo
Vannak még szabad helyek.
place
outdoor_grill
Grill
fastfood
Büfé
restaurant
Étterem
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
shower
Zuhanyzó
local_parking
Parkoló
home_repair_service
Csomagmegőrzés
charging_station
Telefontöltés
wifi
WIFI

Jánosi tó Bike&Kajak

kayaking electric_bike

Ezen a könnyű kerékpár és vízitúrán a Tisza folyót járjuk be, de egy kicsit evezünk a Bodrog tokaji szakaszán is. A Tokaji Vízitúra Központban pattanunk nyeregbe, majd a Tokaj belvárosának meglátogatása után a rakamazi hídon átkelve érünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe.

Túra leírás

Keskeny, de külön úttesten vezetett kerékpárúton haladunk Tímár és Szabolcs felé, ahol egy gyönyörű Árpád-kori templom az első megállónk. Innen kerekezünk tovább a szomszéd faluba, Balsára, hogy megnézzük az egykor itt közlekedő Bodrogközi kisvasút hídjának maradványait, majd a Jánosi-tóhoz tekerünk. A jellegzetes alakú tó egykor a Tisza medrét képezte, mai keskeny csatorna köti össze a folyóval. Itt büfét és pihenőhelyet találunk, illetve itt a túravezetők kiosztják az evezőket és a mentőmellényeket, a felszerelésünket vízálló zsákokba pakolhatjuk. A rövid evezéstechnikai oktatás után szállunk vízre. Egy keskeny csatornán evezünk a Tiszára, majd a folyásirányban indulunk Rakamaz felé. Túra közben megállhatunk Tímárban a híres halsütőnél, ahol ízletes falatokkal lakhatunk jól, keszeget, harcsát, halászlét rendelhetünk ebédre. Miután jól laktunk, tovább evezhetünk a folyón Rakamazba, ahol tarthatunk egy pihenőt a Zenit Vízibázisnál. A Bodrog és a Tisza összefolyásánál fordulunk rá a Bodrogra, amelyen folyásiránnyal szemben evezünk egy kicsit Tokaj víz felől elénk táruló látványát élvezve túránk végéig, a Tokaji Vízitúra Központig.

A túra ára tartalmazza a felszerelésbérlést (kerékpár, kenu, evezőlapát, mentőmellény, kötelező felszerlés), a túravezetést, a biztonságtechnikai oktatást és a kerékpár és hajószállítás díját is. A vízitúra önállóan is teljesíthető a VíziKék applikáció segítségével.

Útvonal

Tokaji Vízitúra Központ (TVK) - Rakamaz - Jánosi-tó - TVK

Időrend
Találkozó a Tokaji Vízitúra Központban9.00
Indulás e-bikeokkal10.00
Jánosi-tó - kajakba szállás12.00
Érkezés vissza a TVK-ba15.00
Fontos tudnivalók

A vízitúrák nehézsége: A vízitúrán való részvételhez úszástudás szükséges. Túráinkon 12 éves kortól vehettek részt, gyermekbarát túra esetén már 6 éves is. A túrákon hajónként egy darab vízhatlan zsákot biztosítunk, melybe a telefont, személyes iratokat, pénztárcát meg lehet óvni az elázástól. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetők, út közben több megállót és pihenőpontot is beiktatunk. 

Vízitúra tapasztalat: Túravezetőink minden túra előtt tartanak egy evezéstechnikai bemutatót és egy biztonsági eligazítást. Itt elmagyarázzák az eszközök használatát és a legfontosabb tudnivalókat. Túráink kezdők számra is teljesíthetők, igyekszünk oktatni és segíteni a tapasztalattal még nem rendelkezőket.

Vízitúra felszerelés: A túrákhoz mentőmellényt és evezőlapátot biztosítunk minden résztvevő számára. Szabad mozgást lehetővé tévő, strapabíró és gyorsan száradó túraöltözet és egy szandál vagy papucs viselése javasolt. Változékony idő esetére készíts be egy esőkabátot, nap ellen pedig sapká, szemüveget és naptejet, illetve nyáron szúnyogriasztót ;)  Fontos, hogy minden túrára készüljetek folyadékkal, lehetőleg vízzel. 

Gyerek résztvevők: A kerékpáros túrákon 12 éves kor alatt sajnos nem tudtok részt venni. 12 éves kor felett felnőtt "S"-es méretű kerékpárt kaptok. Bízunk benne, hogy az már éppen jó lesz nektek. :)

E-bike és túravezetés: A túra ára tartalmazza az e-kerékpárbérlést, a túravezetést, a biztonságtechnikai oktatást. 

Jelentkezési és lemondási feltételek: A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.