Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 17 km
schedule 6 óra
12 500 Ft/fő
event
2024.05.01. Sze
Vannak még szabad helyek.
place
fastfood
Büfé
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
local_parking
Parkoló

Ipolytölgyes - Szob Kajaktúra

kayaking

Az Ipoly folyó egyik legszebb szakaszán teszünk egy látványos vízitúrát, hogy aztán a Duna folyamra kanyarodva evezzünk el Szobig. 

Túra leírás

A túra Ipolytölgyesnél, a hallépcső alatt kezdődik, itt veszünk részt az evezés és biztonságtechnikai eligazításon, majd vízre szállunk. Az Ipoly keskeny medre fölé fűzfák lombja borul, egy darabig ez a galériaerdő kíséri utunk, majd eléjük a letkési hidat. A hídnál megpihenhetünk, majd tovább folytatva túránkat a legszebb szakasz következik. A Börzsöny és a Burda hegység egyazon geológiai folyamatoknak köszönheti létét, mindkét hegyvonulat egykori andezitvulkán. Az Ipoly folyó vágott közéjük egy keskeny völgyet, ahogy kissé távolabb a Duna választotta el egymástól a Dunakanyarral a Börzsönyt és a Visegrádi-hegységet. A vadregényes völgyben kanyargó folyó mindkét partján erdők zúgnak, a szarvasok és őzek gyakran lejönnek inni, hűsölni a vízhez. Az erdei hangulat különösen érdekessé teszi vízitúránkat, amely során számos madárfajt figyelhetünk meg.

A folyó felett surran a repülő ékkőnek számító jégmadár, ki a folyó homokos partoldalában költi ki fiókáit és ügyes halásznak számít, de láthatunk fekete gólyát, szürke gémet és köt néhány igazi ritkaságnak számító nagy bukó is az Ipoly mentén, így kis szerencsével megfigyelhetjük, ahogy a szülők után úsznak sorban a fiókák is. A túra következő pihenőpontja Ipolydamásd, ahol ki is szállhatunk, a településen felfrissülhetünk, majd az új kerékpáros és közúti híd alatt átkelve folytatjuk utuk Szob felé. Innen már csak 6 kilométer van hátra – a Duna közelségéről tanúskodik, mikor már az Ipoly folyása meglassul, mert a folyam visszaduzzasztja. Innen fogjuk tudni, hogy már csak néhány kanyar van a szobi vasúti hídig, amely alatt átkelve kiérünk a Dunára. Nyáron egy homokpadot találunk a torkolatnál, ami újabb megállásra, strandolásra csábít, majd innen tényleg már csak pár evezőcsapás a túra vége, a szobi rév után található kavicsos föveny.

Időrend
Találkozó Szobon9.00
Autóbuszos indulás Szobi vasútállomásról10.15
Érkezés Ipolytölgyesre10.45
Indulás kajakokkal11.30
Pihenő14.00
Érkezés Szobra16.00
Útvonal

Szob - Ipolytölgyes - Szob

Fontos tudnivalók

A vízitúrák nehézsége: A vízitúrán való részvételhez úszástudás szükséges. Túráinkon 12 éves kortól vehettek részt, gyermekbarát túra esetén már 6 éves is. A túrákon hajónként egy darab vízhatlan zsákot biztosítunk, melybe a telefont, személyes iratokat, pénztárcát meg lehet óvni az elázástól. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetők, út közben több megállót és pihenőpontot is beiktatunk. 

Vízitúra tapasztalat: Túravezetőink minden túra előtt tartanak egy evezéstechnikai bemutatót és egy biztonsági eligazítást. Itt elmagyarázzák az eszközök használatát és a legfontosabb tudnivalókat. Túráink kezdők számra is teljesíthetők, igyekszünk oktatni és segíteni a tapasztalattal még nem rendelkezőket.

Vízitúra felszerelés: A túrákhoz mentőmellényt és evezőlapátot biztosítunk minden résztvevő számára. Szabad mozgást lehetővé tévő, strapabíró és gyorsan száradó túraöltözet és egy szandál vagy papucs viselése javasolt. Változékony idő esetére készíts be egy esőkabátot, nap ellen pedig sapká, szemüveget és naptejet, illetve nyáron szúnyogriasztót ;)  Fontos, hogy minden túrára készüljetek folyadékkal, lehetőleg vízzel. 

Jelentkezési és lemondási feltételek: A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.