Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 26 km
schedule 5 óra
12 500 Ft/fő
event
2024.05.11. Szo
Vannak még szabad helyek.
place
Érsekcsanád rév
Gyerekbarát
outdoor_grill
Grill
fastfood
Büfé
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
shower
Zuhanyzó
family_restroom
Családbarát
local_parking
Parkoló
home_repair_service
Csomagmegőrzés
charging_station
Telefontöltés
wifi
WIFI

Gemenci kenus kaland

rowing

Túránkat az Érsekcsanád rév fölött kezdjük meg. Ide autókkal vagy busszal érkezünk. Innen átevezve Veránka szigeti betorkoláshoz kezdjük meg a gemenci kalandunkat.

 

Túra leírás

A Rezéti-Duna a gemenci erdő mellékágai közül a leghosszabb és a legnagyobb kiterjedésű. A mellékágban a víz gyenge folyású, könnyen evezhető. Először a Senki-szigetét pillanthatjuk meg, majd gyönyörködhetünk a csodás növény és állatvilágban, mellyel a gemenci erdő elvarázsol. A mellékág folyamatosan szélesedik, kanyargós utakon evezünk végig. A Rezéti- Duna fokozottan védett terület, így megállni és kiszállni, csak a Nyárilegelő megállóhelynél lehet. Itt ki is tudjuk emelni a hajóinkat és egy rövid sétát is tehetünk a parton, vagy elfogyaszthatjuk az ebédünket, amit magunkkal viszünk. Túránkat folytatva a Duna torkolata felé egyre szélesebb lesz az ág, és a folyás is lassul. A Rezéti- Duna szakasz 15 km-en át kínál betekintést a Gemenc növény és állaltvilágába.

Érdemes utunkat megszakítani és beevezni a Vén- Dunába. Ezt felűről is megtehetjük (megfelelő vízállásnál) a kőgáton keresztül- ez a vízfelület táplálja a Vén-Dunát vízzel. Óvatosan evezzünk ezen a szakaszon, mert nagyon mély itt a víz. Cserébe csodálatos növény és állatvilág tárul elénk - vagy az alsó bejáratról beevezni és körülnézni.

Ha itt tovább megyünk akkor a Dunán csoroghatunk le egészen Bajáig. Közben több homokzátonyon is sütkérezhetünk, ha a vízállás is engedi.

Útvonal

Baja Kajak-Kenu Pont - Gemenci erdő - Vén-Duna - Baja Kajak-Kenu Pont

Fontos tudnivalók

A vízitúrák nehézsége: A vízitúrán való részvételhez úszástudás szükséges. Túráinkon 12 éves kortól vehettek részt, gyermekbarát túra esetén már 6 éves is. A túrákon hajónként egy darab vízhatlan zsákot biztosítunk, melybe a telefont, személyes iratokat, pénztárcát meg lehet óvni az elázástól. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetők, út közben több megállót és pihenőpontot is beiktatunk. 

Vízitúra tapasztalat: Túravezetőink minden túra előtt tartanak egy evezéstechnikai bemutatót és egy biztonsági eligazítást. Itt elmagyarázzák az eszközök használatát és a legfontosabb tudnivalókat. Túráink kezdők számra is teljesíthetők, igyekszünk oktatni és segíteni a tapasztalattal még nem rendelkezőket.

Vízitúra felszerelés: A túrákhoz mentőmellényt és evezőlapátot biztosítunk minden résztvevő számára. Szabad mozgást lehetővé tévő, strapabíró és gyorsan száradó túraöltözet és egy szandál vagy papucs viselése javasolt. Változékony idő esetére készíts be egy esőkabátot, nap ellen pedig sapkát, szemüveget és naptejet, illetve nyáron szúnyogriasztót ;)  Fontos, hogy minden túrára készüljetek folyadékkal, lehetőleg vízzel. 

Jelentkezési és lemondási feltételek: A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.