Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 8 km
schedule 4 óra
5 500 Ft/fő
place
Apátkúti-völgy, parkoló
restaurant
Étterem
wc
Mosdó
family_restroom
Családbarát
local_parking
Parkoló

Erdész szemmel túrasorozat 3. – Füvészkertből őserdőbe, a Visegrád környéki völgyek ösvényein

hiking

A Pilisi Parkerdő egyedülálló túrái során, a résztvevők a Parkerdő erdészetvezetőinek „szemüvegén” keresztül ismerhetik meg az ismert és kevésbé ismert útvonalakat. Ezek nem csupán szakvezetett túrák, a természethez és erdőjáráshoz az erdész szakmán keresztül kap betekintést a résztvevő és enged közelebb az erdőgazdálkodás összetett világába.

Túraleírás

Harmadik túránkon Csontos Dömötör, a Visegrádi Erdészet vezetője segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők a Visegrád környéki völgyek titkaiba. Dömötör 2010 óta dolgozik a Pilisi Parkerdőnél. 2015-ig a Visegrádi Erdészetnél töltött be vadászati és közjóléti műszaki vezető munkakört, majd 2015-2020 között a Gödöllői Erdészetnél teljesített erdőgondnoki szolgálatot. 2020-ban került vissza a Visegrádi Erdészethez, azóta gondozza erdészetvezetőként a rá bízott erdőket. 

Túránkat a Bertényi Miklós Füvészkertben kezdjük, ahol a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő kép és sajátságos mikroklíma fogad bennünket. Rövid vezetett sétát teszünk a mindenkor nyugalmat árasztó, ezerarcú arborétumban, majd a füvészkertet elhagyva folytatjuk ismerkedésünket a Parkerdő működésével és egy régmúlt időket megidéző vadászkunyhó felé vesszük az irányt. Itt rövid pihenőt tartunk, ami után az Erdőanyai-völgyben tapasztalhatjuk meg, milyen élmény egy őserdőben sétálni, melyet a Parkerdő alapítása óta vigyáznak az erdész szakemberek. A Füvészkert telepített növényzete és az Erdőanya természetes erdőképe által megtapasztalhatjuk, hogy milyen sok féle arca lehet a minket körülvevő erdőknek.

További információ

Útvonal: Bertényi Miklós Füvészkert, Muflon-kunyhó, Erdőanyai-völgy

Időrend

Találkozó9:50
Indulás10:00
Érkezés14:00

  Az Apátkúti-völgyben a parkolás fizetős (1000 Ft/nap/gépjármű), melynek összegét a jelentkezési díj nem tartalmazza! 

 A terep csapadékos idő után nehezen járható, csúszóssá vállhat. Bakancs mindenképpen javasolt.

A túrát követően szeretettel ajánljuk a füvészkert mellett található Ördögmalom Éttermet, ahol visegrádi pisztráng is kapható. Májusi hétvégére való tekintettel előzetes asztalfoglalás javasolt a +36-20-623-74-91 telefonszámon, vagy az info@visegradipisztrang.hu címen.