Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 6 km
schedule 4 óra
5 500 Ft/fő
event
2024.05.11. Szo
Betelt.
place
Gyarmatpusztai Vadászház
Gyerekbarát
restaurant
Étterem
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
hotel
Szállás
local_parking
Parkoló
home_repair_service
Csomagmegőrzés

Erdész szemmel túrasorozat 2. – Virágzó vadgesztenyék Gyarmatpusztán

hiking

A Pilisi Parkerdő egyedülálló túrái során, a résztvevők a Parkerdő erdészetvezetőinek „szemüvegén” keresztül ismerhetik meg az ismert és kevésbé ismert útvonalakat. Ezek nem csupán szakvezetett túrák, a természethez és erdőjáráshoz az erdész szakmán keresztül kap betekintést a résztvevő és enged közelebb az erdőgazdálkodás összetett világába.

Túraleírás

Második túránkon Tóth Zoltán, a Bajnai Erdészet vezetője segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők a Gyarmatpusztai Vadászház és az azt körülvevő grófi birtok történelmi múltjába és természeti környezetébe. Zoltán 1995 szeptemberében, frissen megszerzett erdőmérnöki diplomával került a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetéhez, majd 10 hónapnyi munka után, 1996 júliusában a Bajnai Erdészethez. Azóta itt tevékenykedik, végigjárva az erdész szakma összes szegmensét, 2006 óta erdészetvezetőként látja el a rá bízott feladatokat. Ezáltal már közel 30 éve él családjával Gyarmatpusztán, melyet történelmi és természeti gazdagsága miatt is nagyon szeret, a vadgesztenyék tavaszi virágzásának szépségét pedig ennyi év elteltével sem volt képes megunni.

Az általa vezetett túrát az egykori grófi birtok helytörténeti ismertetőjével kezdjük, amely során megtekintjük a Kis-kastélyt és a Sándor-Metternich kriptakápolnát. Ezt követően felkapaszkodunk a szomszédos Góré-hegyre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Gyarmatpusztát körülvevő tájra. Ezután visszatérünk a Vadászházhoz és az azt körülölelő, közel 20 hektáros, virágba borult vadgesztenyésben teszünk egy szemet gyönyörködtető sétát.
A kastélykert a hétköznapokban nem látogatható, így túránkhoz csatlakozva egy valóban zárt világba szerezhet betekintést!

A túra végeztével, minden résztvevőnek egy otthon elültethető vadgesztenye csemetével kedveskedik az erdészet!

A programot követően a résztvevőknek lehetőségük nyílik részt venni egy helyi borász gazda tételeit felvonultató fakultatív borkóstolón, illetve ezt követően egy ínycsiklandó vacsorát is elfogyaszthatnak a Gyarmatpusztai Vadászházban.
A borkóstoló és a vacsora előzetes jelentkezéshez kötött, kérjük, ezen szándékukat a túra jelentkezést követően kapott visszaigazoló e-mailben található elérhetőségen szíveskedjenek jelezni! A borkóstoló ára 8.000 Ft/fő, vacsorával kiegészítve 18.000 Ft/fő, mely helyben fizetendő és a túra árán felül értendő.

További információ

Útvonal: Gyarmatpusztai Vadászház, Kis-kastély, Sándor-Metternich kriptakápolna, Góré-hegy, Vadaskert

Időrend

Találkozó13:50
Indulás14:00
Érkezés18:00

A terep csapadékos idő után nehezen járható, csúszóssá vállhat. Bakancs mindenképpen javasolt.