Barion Pixel
Betelt
Könnyű
straighten 13 km
schedule 4 óra
22 500 Ft/fő
place
Túrócszentmárton
local_bar
Bár
fastfood
Büfé
restaurant
Étterem
wc
Mosdó
local_parking
Parkoló

Könnyű via ferráta - szurdoktúra és Selmecbánya

hiking

Ezen a kalandos szombaton egy könnyű via ferrátával egybekötött szurdoktúrára indulunk, amelyet egy zúgó fenyvesekben vezető gyalogtúra tesz változatossá. A természet után a történelem kapja a főszerepet a nap további részében, hiszen a csodálatos felvidéki bányavárost, Selmecbányát járjuk be, az utcákat járva szinte időutazáson veszünk részt. 

Túra leírás

Egy könnyű, kezdőknek is ajánlott szurdoktúra és via ferráta vezet a Túrócszentmárton felett emelkedő hegyoldalban. A kora reggeli, budapesti indulás után a délelőtti órákban érkezünk meg a Serfőző-patakhoz. A túránk innen indul, a meseszép patak partján, több kisebb-nagyobb vízesés mellett.

Az erdőben több helyen is a környékre jellemző bányászat emlékei vannak kiállítva, majd több pihenővel a beszállópontra érkezünk. Itt magunkra vesszük a via ferráta felszerelést, majd elindulunk a szurdok dróttal biztosított részén. Vidáman csattognak a karabinerek a vízesések mentén vezető pályán, ahol kiépített fogások és lépések segítik a mászást - a kalandot két szellős függőhíd is fűszerezi. Több izgalmas szakasz után érünk el a legtechnikásabb szakaszhoz, de itt is csak B/C nehézségű útvonalat kell teljesíteni, ami a kezdők számára sem jelenthet gondot. A szurdokból kiérve a Martinska Hole síközpontjába érkezünk meg, majd egy rövid pihenőt követően visszaérkezünk a túra kiindulópontjára.

A túra után bő egy órás úttal érjük el a legendás Selmecbányát, amely a vulkanikus eredetű hegyek mélyében rejtőző arany és ezüstbányáknak köszönhette gazdagságát. A legenda szerint egy szalamandra találta meg az első aranyrögöt, melynek nyomán mély tárókat nyitottak a bányászok. Selmecbányán nyílt meg a világ első felsőoktatási intézménye 1762-ben és a világ első bányászati akadémiája 1770 ben. A középkori hangulatát megőrző város utcáin sétálva évszázadokat repülünk vissza az időben. A hangulatos városnézés és vacsora után indulunk vissza Budapestre. 

Túratáv: 13 kilométer, időtartam 4 óra, szintkülönbség: 700 m

Fontos tudnivalók

Túravezetés: A túra díja tartalmazza a túraszervezést és a túravezetést.

Felszerelés: A túra díja tartalmazza a felszerelésbérlést, (beülőt, via ferrata szettet, sisakot)

Utazás: Ha jelentkeznél a túrára érdeklődj nálunk, hogy van-e még hely a kocsinkban, mert telekocsi rendszerrel utazunk ki.

Étkezés: A túra díja nem tartalmazza az étkezést, a Selmecbányán kiváló éttermek találhatók