Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 55 km
schedule 4 óra
16 500 Ft/fő
event
2024.09.08. V
Vannak még szabad helyek.
place
Szentendrei Erdészet
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
local_parking
Parkoló
home_repair_service
Csomagmegőrzés

Dobogó kör

electric_bike

Minden, amit tudni akartál a Visegrádi-hegységről, de sosem merted végigtekerni – mi felfűztük neked egy 55 kilométeres nyakláncra a viszonylag kényelmesen elérhető legjobb helyeket. Az ötvenöt kilométer ezerötszáz szinttel elsőre ijesztően hangzik, de nem az: egy jó ebike-kal egy átlagos kondiban lévő ember kényelmesen megcsinálja pár óra alatt, cserébe ölébe hullik mindaz, amit a Visegrádi-hegység adni tud: vadregényes völgyek, látványos kilátóhelyek, átszellemült suhanás csodás bükkösökben…

Túraleírás

Kiindulópontunktól, a Szentendrei Erdészettől felfelé, a Dömör-kapu felé indulunk. A látványos sziklaszorost elhagyva hamarosan a Kárpát-forrás meghitt tisztásához érkezünk. Bár az itt kialakított pihenőhely nagyon hívogató, mi azért erőt veszünk magunkon és tekerünk tovább a Sikárosi-rét, majd azon túl a Király-kúti-kunyhó felé. A kunyhótól tovább hajtunk a lazán kanyargó Királykúti úton a Kakas-hegyi parkoló felé. Balra lent a Bükkös-patak gyönyörű völgye, majd Pilisszentkereszt tűnik fel.

A falu fölött érjük el a dobogókői utat. Itt a viszonylag sűrű forgalmú, de kerékpárosok által nagyon kedvelt közúton jutunk fel a Két-bükkfa-nyereghez, majd onnan Dobogókőre, ahol az Eötvös Loránd turistaházban pótolhatjuk az elégetett kalóriákat. A ház mögött pár méterre lévő kilátóból mindenképp érdemes megcsodálni a Dunakanyar páratlan panorámáját – és közvetlenül a lábunk alatt láthatjuk visszafelé vezető utunk egy részét.

Dobogókőről minden igényt kielégítő, frissen felújított erdei aszfaltúton siklunk le az Égett-hársig, ahonnan éles jobbkanyar után érjük el az egyáltalán nem kunyhószerű Hoffmann-kunyhót. Innen tovább ereszkedünk a Visegrádi-hegység egyik viszonylag kevéssé ismert, de annál vadregényesebb völgyébe, a Malom-völgybe. Ám mielőtt az úton elérnénk Pilismarótot, élesen jobbra fordulunk és felkapaszkodunk a Szakó-hegy oldalában. Lassan felérünk az Árpád-várhoz, majd a Rám-hegyhez – mindkettő megér egy kis gyalogos kitérőt, különösen ez utóbbi sziklaletörése igen látványos.

Utunk enyhén emelkedve, kanyarogva szintez a Dobogókő északi lejtőin – talán az egész ország legszebb erdei kerékpárútján járunk, csodálatos bükkösben, meredek hegyoldalban, szűk völgyeken átvágva. Így érünk vissza a Király-kúti-kunyhóhoz, ahol felfelé vezető ideutunkat követve jutunk vissza Dömör-kapuhoz.

Túra időrendje

Találkozó09:15
Indulás09:30
Fordulópont11:30
Érkezés, túra vége13:30

Fontos tudnivalók

E-bike és túravezetés: A túra ára tartalmazza az e-kerékpárbérlést, a túravezetést, a biztonságtechnikai oktatást. 

Gyerek résztvevők: A kerékpáros túrákon 12 éves kor alatt sajnos nem tudtok részt venni. 12 éves kor felett felnőtt "S"-es méretű kerékpárt kaptok. Bízunk benne, hogy az már éppen jó lesz nektek. :)

Jelentkezési és lemondási feltételek A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.