Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 38 km
schedule 6 óra
18 500 Ft/fő
place
fastfood
Büfé
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
local_parking
Parkoló

Szob-Ipoly Bike&Boat

kayaking directions_bike

Az Ipoly folyó alsó szakaszán teszünk egy kellemes és könnyű vízitúrát, amelynek kiinduló pontjához kerékpárral jutunk el.

Túra leírás

A túra a szobi révnél található Duna-Ipoly Sportegyesület bázisáról (Szob, Széchenyi-sétány) indul. A helyszínen egy nagy nyilvános parkolóban hagyhatjuk az autónkat, de vonattal is érkezhetünk Szobra a Nyugati Pályaudvarról. Szobról egy rövid ismertető és a kerékpárok beállítása után egy kellemes és emelkedők nélküli kerékpárúton tekerünk el Ipolydamásdra. A település felett annak idején két vár is állt, a közvetlenül az Ipoly folyó fölé magasodó dombon a Damásdi vár, kissé távolabb a Zuvár őrizte a Felvidék felé vezető utat. Ipolydamásdnál átkelünk az Ipolyon, majd a Helemba településen meglátogatjuk az Új Világ Borászatot, majd Kovácspatak és Garamkövesd érintésével, valamint az esztergomi Bazilika látványával kísérve jutunk el Ipolyszalkáig, majd Letkésnél visszatérve az Ipoly folyó börzsönyi oldalára Ipolydamásdra tekerünk. A településen elfogyasztott frissítő után az új közúti és kerékpáros híd lábánál szállunk vízre, hogy kenukban evezve fedezzük fel a fűzfák árnyékában kanyargó folyócskát. Előtte természetesen meghallgatjuk az evezés és biztonságtechnikai eligazítást és a kedves kis folyón elsajátítjuk a kenuban evezés főbb fogásait.

Az Ipoly ezen a szakaszon lassú, nyugodt folyású, így a túra kezdőknek is ajánlott. Evezés közben gyakran kerül a szemünk elé a folyó felett repülő drágakőnek tűnő jégmadár vagy kel szárnyra egy szürkegém. Az Ipolyon evezve elérjük a folyón átvezető vasút hidat, majd az Ipoly és a Duna torkolatát. A folyamra kiérve már komolyabb sodrást tapasztalunk, de nem kell aggódnunk, hiszen innentől már szinte csak csorog a csapat folyásirányban. A torkolatnál található homokzátonynál megállunk pihenni vagy fürdeni, majd már a Dunán folytatva vízi utunk, majd a szobi rév után partra szállunk, így ér véget az két folyót felfedező, vadregényes túra.

Fontos tudnivalók

A vízitúrák nehézsége: A vízitúrán való részvételhez úszástudás szükséges. Túráinkon 12 éves kortól vehettek részt, gyermekbarát túra esetén már 6 éves is. A túrákon hajónként egy darab vízhatlan zsákot biztosítunk, melybe a telefont, személyes iratokat, pénztárcát meg lehet óvni az elázástól. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetők, út közben több megállót és pihenőpontot is beiktatunk. 

Vízitúra tapasztalat: Túravezetőink minden túra előtt tartanak egy evezéstechnikai bemutatót és egy biztonsági eligazítást. Itt elmagyarázzák az eszközök használatát és a legfontosabb tudnivalókat. Túráink kezdők számra is teljesíthetők, igyekszünk oktatni és segíteni a tapasztalattal még nem rendelkezőket.

Vízitúra felszerelés: A túrákhoz mentőmellényt és evezőlapátot biztosítunk minden résztvevő számára. Szabad mozgást lehetővé tévő, strapabíró és gyorsan száradó túraöltözet és egy szandál vagy papucs viselése javasolt. Változékony idő esetére készíts be egy esőkabátot, nap ellen pedig sapká, szemüveget és naptejet, illetve nyáron szúnyogriasztót ;)  Fontos, hogy minden túrára készüljetek folyadékkal, lehetőleg vízzel. 

Gyerek résztvevők: A kerékpáros túrákon 12 éves kor alatt sajnos nem tudtok részt venni. 12 éves kor felett felnőtt "S"-es méretű kerékpárt kaptok. Bízunk benne, hogy az már éppen jó lesz nektek. :)

Kerékpás és túravezetés: A túra ára tartalmazza az kerékpárbérlést, a túravezetést, a biztonságtechnikai oktatást. 

Jelentkezési és lemondási feltételek: A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.