Barion Pixel
Betelt
Közepes
straighten 20 km
schedule 5 óra
5 500 Ft/fő
place
Esztergom
outdoor_grill
Grill
restaurant
Étterem
wc
Mosdó
water_drop
Vízvételi lehetőség
shower
Zuhanyzó
hotel
Szállás
local_parking
Parkoló
home_repair_service
Csomagmegőrzés
charging_station
Telefontöltés

Táti-Sziget kerülés

kayaking rowing

Ezen a túrán Esztergom belvárosát csodáljuk meg a víz felől és a Táti-szigetek vadregényes lagúnáit járjuk be kajakkal vagy kenuval. 

Túra leírás

A túra a Prímás-szigetről indul, ahol a túravezetők megtartják a csapatnak az evezés- és biztonságtechnikai oktatást még a parton. Ezután mindenki megkapja a vízitúrához szükséges felszerelést, azaz a mentőmellényt, a kajak vagy kenulapátot és a Hajózási Szabályzatban meghatározott kötelező felszerelést is, majd vízre szállunk.

A túra első néhány kilométere az Esztergom belvárosában vezető csatornán vezet, így itt a kezdők is könnyen elsajátíthatják a vízitúrázás szabályait. Nyugati irányban indulunk, nemsokára kievezünk a nagy Dunára, ahol a part közelében maradva árral szemben haladunk egy rövid szakaszon. Nagyon különleges épület tűnik fel előttünk – az ipartörténeti emléknek számító Szénrakodó vízen álló tornya. Egykor a dorogi szénbányákból itt rakodták teherhajókra a kitermelt kőszenet. Az épülettől nem messze találjuk a Táti-szigeteket. A Duna főágáról beevezünk a szigetet szegélyező lagúnákba, a vízitúra innen csendesebb, meghitt hangulatú folyóágakban vezet. A szigetek egyik fő értéke a gazadag madárvilág – récék, szárcsák, kócsagok és gémek láthatók, amerre csak nézünk. A Táti-szigetek a Dunakanyar egyik nagyon értékes természetvédelmi területe – a négy sziget közül három (Körtvélyes-, a Nyáros- és a Csitri szigetek) Esztergomhoz, a Táti-szigetek pedig Táthoz tartoznak. A szigetvilágban található mellékágak, a szigeteken található belső tavak, láprétek gazdag élővilágnak adnak otthont, kis szerencsével fekete gólyával, rétisassal találkozhatunk, nyári estéken pedig a harisok jellegzetes hangja hallható a nyílt területeken.

A táti zárótöltésnél eldönthetjük, hogy átemelünk e a nagy Dunára és a sodrás segítségével folyásirányban haladva gyorsabban visszatérünk Esztergomba, vagy inkább a ráérős lapátolást választjuk és a már megismert útvonalon evezünk a túra kiindulópontja felé. 

Útvonal

Esztergom KKSE - Nagy Duna ág Nuygati irányba - Táti szigetek - Vissza Esztergom kKSE

Fontos tudnivalók

A vízitúrák nehézsége: A vízitúrán való részvételhez úszástudás szükséges. Túráinkon 12 éves kortól vehettek részt, gyermekbarát túra esetén már 6 éves is. A túrákon hajónként egy darab vízhatlan zsákot biztosítunk, melybe a telefont, személyes iratokat, pénztárcát meg lehet óvni az elázástól. A túrák átlagos erőnléttel teljesíthetők, út közben több megállót és pihenőpontot is beiktatunk. 

Vízitúra tapasztalat: Túravezetőink minden túra előtt tartanak egy evezéstechnikai bemutatót és egy biztonsági eligazítást. Itt elmagyarázzák az eszközök használatát és a legfontosabb tudnivalókat. Túráink kezdők számra is teljesíthetők, igyekszünk oktatni és segíteni a tapasztalattal még nem rendelkezőket.

Vízitúra felszerelés: A túrákhoz mentőmellényt és evezőlapátot biztosítunk minden résztvevő számára. Szabad mozgást lehetővé tévő, strapabíró és gyorsan száradó túraöltözet és egy szandál vagy papucs viselése javasolt. Változékony idő esetére készíts be egy esőkabátot, nap ellen pedig sapká, szemüveget és naptejet, illetve nyáron szúnyogriasztót ;)  Fontos, hogy minden túrára készüljetek folyadékkal, lehetőleg vízzel. 

Jelentkezési és lemondási feltételek: A túra árát a jelentkezéskor zárolja a számládon a Barion. A túrát az indulás előtt 7 naptári nappal tudod lemondani, ebben az esetben a teljes összeg feloldásra kerül. A túra napján a Barion levonja a számládról a túra összegét, ha a túra a szervező által kerül lemondásra (árvíz, időjárási körülmények, balesetveszély) akkor a túra ára természetesen feloldásra kerül.